Innis Arden Residence


The main entry is at the pillared porch to the left. A second entry to the right, off the driveway, leads directly to a foyer, office, and conference area.


What the client asked for

 

Update and expand (from 2,800 to 4,000 sf) a 1950s two-story rambler with daylight basement, to include:

 

Upper level

 

• New private entry with foyer as transition from public to private spaces

 

• New kitchen with family and casual dining room

 

• Formal dining room

 

• New master suite

 

• View deck

 

Lower level

 

• Expansion of existing two bedrooms

 

• New walk-in closets and pantry

 

• Expanded laundry room

 

• Expanded entertainment room and conference area

 

• New home office with separate entry and foyer

 

• Enclosed two-car garage with shop area (exiting home had a carport

 

Create architecturally coherent spaces with clear and functional circulation and a playful style, and eliminate the disparities caused by a sequence of previous remodels with inconsistent designs and materials.

 

Take full advantage of Sound and mountain views.

 

Add a separate 1,000 sf pavilion with office, small bath, and studio for a floral design business.

 

Respect covenants protecting Sound and mountain views and controlling exterior materials.

 

Solutions

 

Maintain the contemporary look of a rambler-style home, but apply new siding and install new windows to make the exterior consistent.

 

Maintain the existing roof pitch to meet covenants, but enhance its character by replacing the material with metal and raking out the overhangs above the gables.

 

Build a new entry porch with two pillars supporting an extension of the roof.

Add a blind wall beyond the entrance to create a foyer.

 

Add a new, two-level wing perpendicular to the existing structure to house the new kitchen, family room, office, garage, shop, second entry foyer, and part of an expanded wrap-around deck.

 

Define spaces with clear axes of view and circulation, creating a sequence of events as you move through the space.

 

Use symmetry and assymetry to organize the spaces yet keep them alive, including careful orchestration of views through window openings in sets of three and five.

 

Apply a chevron pattern in various structures and details, such as the deck railing, to create a unified theme echoing the right-angled footprint of the expanded home.

 

Design the studio pavilion as a smaller-scale echo of the main structure.




In the back is a wrap-around deck with views of the Sound and new landscaping below. Bedrooms are below to the right. Directly above is the master suite. This right wing, now renovated, was part of the original home. The left wing is all new construction and includes a garage, shop, and office space (below) and a kitchen and family room (above).



This view of the new wing shows the two-car garage and deck (above) leading off the family room.



A new dining area used to be the kitchen in the original home. The blind wall to left was added to create a foyer, a transition from the entry to the living areas. Both sides also serve to display artwork.



The kitchen is now in the new wing, connected to the dining room (left, back) through a short passage of two doorways, with storage cabinets in between. Appointments include new custom cherry cabinets, granite slab counter tops, and stainless-steel appliances.


View from family room
This entirely new pavilion houses a floral design business, including office, small bath, and studio. The French doors lead to the office. The carriage-house doors open to the design studio. The design of main house finds an echo in the two wings set at a right angle, and in the roof pitch and raking of the overhangs from eaves to ridge.


View from family room
A stone path (left) leads from the house to an entry and foyer in the pavilion, with access to both office and studio. The entire yard was regraded and is in the process of being relandscaped.